Zwangerschapscontroles

De controles nemen in de zwangerschap toe in frequentie. Van eens in de vier weken naar op het einde van de zwangerschap iedere week een zwangerschapscontrole. Maar hoe gaat dit in z’n werk en wat wordt er gedaan tijdens de controles?

De eerste afspraak
Wanneer je je hebt aangemeld bij onze praktijk plannen we de eerste afspraak, de intake, rond de 8 weken van je zwangerschap. Ter voorbereiding op de eerste afspraak bij ons hebben we een vragenlijst gemaakt. Deze sturen we je per post toe na je aanmelding. Zou je deze ingevuld willen meenemen naar de eerste afspraak bij ons? Daarnaast willen we je vragen of je je identiteitskaart en verzekeringspasje de eerste afspraak mee wilt nemen.

De verloskundige met wie je de afspraak hebt, zal jouw gezondheid en levensstijl in kaart brengen, je bloeddruk meten,

je vragen beantwoorden en adviezen geven. De onderwerpen die tijdens de eerste afspraak aan bod komen, zijn:

 • Uitgerekende datum

We willen graag weten wat de eerste dag van je laatste menstruatie is geweest, of dit een normale menstruatie was en de regelmaat van je cyclus om een inschatting te kunnen maken van de zwangerschapsduur. De definitieve uitgerekende datum zal vastgesteld worden door de termijnecho. Dit is een echo rond 10 weken zwangerschap, op deze echo kan je zien hoever je zwanger bent, het hartje zien kloppen en ook kan je zien of je zwanger bent van een tweeling.

 • De gezondheid van jou en je partner

We zullen vragen naar eventuele bijzonderheden in je gezondheid. Vragen die je kunt verwachten zijn: Ben je ooit geopereerd? Ben je ziek? Gebruik je medicijnen? Heb je ooit een bloedtransfusie gehad? Rook je? Gebruik je alcohol?

 • Bijzonderheden in de gezondheid van jullie families

Ook willen we graag weten of er aangeboren afwijkingen in jullie families voorkomen, te denken aan hartafwijkingen, nierafwijkingen, het syndroom van Down, klompvoetjes etc.

 • Verloop van eventuele eerdere zwangerschappen

Ben je eerder zwanger geweest en bevallen? Dan vragen we naar het verloop van deze zwangerschap(pen) en bevalling(en). Mocht je nog papieren hebben van de vorige zwangerschap(pen), neem deze dan mee naar de eerste afspraak bij ons!

 • Leefstijladviezen

Hierbij moet je denken aan voedingsadviezen, adviezen met betrekking tot je werk.

 • Onderzoeken in de zwangerschap

In de zwangerschap zijn er een aantal onderzoeken die je kunt doen. Tijdens de eerste afspraak geven we je een laboratoriumformulier mee om bloedonderzoek te gaan doen. Daarnaast krijg je informatie over de 20 weken echo en de screening op het downsyndroom. Zie hier voor meer informatie.

Bloedonderzoek

Uw bloed wordt onderzocht op:

 • Bloedgroep
 • Rhesusfactor D en c
 • Lues
 • Hepatitis B
 • Hemoglobine gehalte (onderzoek naar bloedarmoede)
 • Diabetes (suikerziekte)
 • Rode hond
 • HIV (tenzij u specifiek aangeeft daar bezwaar tegen te hebben)
 • Antistoffen (irregulaire antistoffen)

 

Volgende controles
In het begin kom je om de vier weken bij ons, vanaf ongeveer 24 weken kom je om de drie weken, vanaf 30 weken is het al om de twee weken en vanaf 36 weken kom je iedere week op controle.

Tijdens de vervolgafspraken vragen we hoe je je voelt, beoordelen we de groei van je kind, luisteren we naar het hartje van de baby en meten we je bloeddruk. Mochten we ergens over twijfelen of ons zorgen maken dan zullen we dit met jullie bespreken en een verwijzing regelen naar de gynaecoloog.

We kunnen vanaf 13 weken naar het hartje van de baby luisteren, dit zal dus ongeveer vanaf de 2e controle zijn.

Rond de 30 weken bepalen we nogmaals je ijzergehalte in het bloed. En rond 36 weken zullen we uitgebreid stilstaan bij de bevalling.

Mochten er dingen zijn waar je/jullie tegenaan lopen of zijn er bijzonderheden waar we rekening mee moeten houden tijdens de zwangerschapscontroles?, geef dit aan bij ons dan kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Daarnaast zijn kinderen, familieleden of vrienden van harte welkom!