In de zwangerschap komen er veel dingen op je af die je moet regelen. De onderstaande checklist kan je hierbij helpen:

Zwangerschapschecklist

  • Bloedprikken

Bij de eerste controle geven we je informatie en een laboratoriumformulier mee om bloed te gaan prikken. Het liefst hebben we dat je dit voor 12 weken gaat prikken.

  • Kraamzorg

Vanaf het moment dat je voor de eerste echo geweest bent en de zwangerschap is bevestigd kun je de kraamzorg regelen. Afhankelijk van hoe je, je hebt verzekerd, heb je recht op 49 uur kraamzorg. Soms bepaalt je zorgverzekeraar bij welke kraamorganisatie je je mag aanmelden. De taken van de kraamverzorgster zijn gericht op de verzorging en het controleren van de gezondheid van moeder en de pasgeborene en het geven van informatie. Kraamzorginstellingen waarmee wij samenwerken, vindt u op de pagina Kraamzorginstellingen.

  • Apotheek en huisarts op de hoogte stellen

Het is belangrijk dat je de huisarts en je apotheek op de hoogte brengt van je zwangerschap, zodat hij of zij er rekening mee kan houden bij bijvoorbeeld het voorschrijven van bepaalde medicatie.

  • Zorgverzekering op de hoogte stellen

Het is noodzakelijk om vroeg in de zwangerschap je verzekeraar te bellen en te melden dat je zwanger bent. Je kunt vragen hoeveel uur kraamzorg er wordt vergoed en bij welke kraamorganisatie je, je in kunt schrijven. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je een kraampakket krijgt vergoed of dat je deze zelf moet kopen. Lees meer op de pagina Verzekering.

  • Kraampakket

Waar je ook wilt bevallen, je moet altijd een kraampakket in huis hebben. Hierin zitten spullen die je verloskundige en kraamverzorgster nodig hebben voor de bevalling of tijdens het kraambed.

  • Zwangerschapscursus/ voorlichtingsavond

Een goede voorbereiding op de zwangerschap, de bevalling en het (opnieuw) worden van ouders is erg belangrijk. Een cursus of voorlichtingsavond kan hierbij helpen. Kijk op onze site voor het aanbod of vraag het aan de verloskundige. Meer informatie hierover en adressen van cursus-aanbieders vindt u op de pagina Zwangerschapscursus.

  • erkenning

Als jullie een geregistreerd partnerschap hebben of getrouwd zijn hoeven jullie de erkenning niet te regelen. In alle andere gevallen is het wel verstandig om de erkenning te regelen in de zwangerschap. De vader kan het kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de Burgerlijke Stand van jullie gemeente. Dit betekent dat het kind bij de geboorte de naam van de vader krijgt. De voogdij wordt na de geboorte pas geregeld. Meer hierover vindt u op de pagina Erkennen van het kind.