Wanneer u zwanger bent kunt u niet alles eten

Voeding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. ‘Eten voor twee’ is niet nodig, maar veel afvallen tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode is niet verstandig. In het vetweefsel van het lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze kunnen vrijkomen bij lijnen. Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk verse groenten goed te wassen. Aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta  zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoefte van uw groeiende kindje en uzelf. Halvarine, margarine en boter voorzien in de behoefte aan vitamine A en D. Ook is het belangrijk om per dag 1½ liter te drinken.

IJzergebrek (bloedarmoede) kunt u voorkómen door goed en gevarieerd te eten. Gebruik bij elke maaltijd een vitamine C bron, zoals fruit, vers vruchtensap of groenten, om de opname van ijzer in het bloed te bevorderen. Koffie, thee en melk bij de maaltijd wordt afgeraden vanwege de remmende werking op de ijzeropname.

Gevarieerd eten betekent bij elke maaltijd uit elk van de volgende groepen levensmiddelen één product te gebruiken:

  • brood, graanproducten, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
  • groente en fruit
  • melk, melkproducten, kaas, vlees, vis, kip, ei, sojaproducten
  • halvarine en margarine

Waar moet u op letten?

(Half)rauw vlees

In (half)rauw vlees kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen bij het kind kan leiden. Als u eerder toxoplasmose hebt gehad, bent u tegen de ziekte beschermd. Als u dit niet zeker weet, eet dan uit voorzorg geen halfrauwe rosbief, fricandeau, tartaar, biefstuk, filet American of ossenworst, en bak rood vlees goed gaar. Rauwe ham, rookvlees of salami kunnen geen kwaad omdat zij een speciale behandeling hebben ondergaan.

Toxoplasmose kan overgebracht worden door kattenuitwerpselen. Laat daarom iemand anders de kattenbak schoonmaken, speel niet met kinderen in de zandbak en gebruik handschoenen bij het werken in de tuin.

Cafeïne

Als u veel koffie of andere dranken drinkt waar cafeïne in zit (meer dan vier koppen per dag) kan de baby onrustig worden als gevolg van de cafeïne. U kunt dan overwegen cafeïnevrije koffie te gebruiken.

Zachte kazen

Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals brie, camembert en roquefort, kunnen de Listeriabacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar de ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Op de verpakking van kaas die gemaakt is van rauwe, niet gepasteuriseerde melk staat ‘au lait cru’. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk mogen dus wel gegeten worden. Ook in andere rauwe producten, zoals groenten, kip, vis en vlees, kan bij lang bewaren Listeria in de koelkast groeien. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop deze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Toebereide gerechten kunt u dus wel bewaren in de koelkast. Rauwe melk van de boerderij moet voor gebruik gekookt worden.

Lever

In lever zitten veel afvalstoffen en veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom liever niet meer dan een keer per week een kleine portie lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan een maal per dag een leverproduct zoals leverworst, leverpastei, paté, Hausmacher of Berliner.