Zijn er dingen die u moet veranderen?

Levensstijl

Saunabezoek

Bezoek je regelmatig een sauna? Dan mag je in principe naar de sauna blijven gaan, tenzij er complicaties zijn in de zwangerschap waardoor de verloskundige of gynaecoloog de sauna afraadt. Wel is ons advies om de eerste 13 weken niet naar de sauna te gaan. Verhoging van de lichaamstemperatuur kan de eerste weken van de zwangerschap namelijk een verhoogd risico geven op aangeboren afwijkingen of een miskraam. Vermijdt daarnaast een infrarood sauna, sauna’s met een hoge temperatuur (90-95 graden), zonnebank en openbare kruidenbaden. Wil je voor het eerst naar de sauna? Ons advies is om hier mee te wachten tot na je zwangerschap.

Mocht je een massage willen inplannen, geef altijd aan dat je zwanger bent! Luister naar je eigen lichaam en blijf goed drinken!

Sporten

Sporten tijdens de zwangerschap heeft dezelfde voordelen als sporten buiten de zwangerschap. Sporten waarbij de gewrichten niet te zwaar belast worden, mag je de hele zwangerschap blijven doen zoals zwemmen.

Je mag gewoon sporten en bewegen, maar topsport raden we af. Mocht je willen starten met een sportprogramma, bouw het dan langzaam op. Sporten houdt de bloedsuikerspiegel constanter en bij vrouwen met overgewicht die sporten in de zwangerschap neemt de kans op het ontwikkelen van een zwangerschapssuiker af. Sporten waarbij de kans groot is op blessures of ongelukken worden afgeraden.

Vrijen

In de zwangerschap treden er vaak veel en grote veranderingen op in het seksleven. Seks hoeft absoluut niet vermeden te worden. In de eerste 12 weken heb je vaak last van lichamelijke veranderingen, zoals pijnlijke borsten en klachten van misselijkheid, moeheid en lusteloosheid, hierdoor neemt de behoefte naar seks vaak af. In het tweede trimester hebben de meeste vrouwen vaak meer zin in seks. Door de rijkere doorbloeding raken vrouwen sneller opgewonden en beleven zij een orgasme intenser. Bij een orgasme kunnen harde buiken ontstaan, dit is niet gevaarlijk. Bloedverlies komt vaker voor, doordat de baarmoedermond rijk doorbloed is. Blijft het bloedverlies aanhouden of is de hoeveelheid bloedverlies gelijk aan een menstruatie? Neem dan contact met ons op!

Aan het einde van de zwangerschap is het hoofdje vaak al diep ingedaald waardoor vrijen vaak niet zo prettig meer is. Daarnaast zit de buik in de weg. Seks hoeft nog steeds niet vermeden te worden. Bij bloedverlies of vruchtwaterverlies moet seks vermeden worden. Ook bij de man kan er minder behoefte zijn aan seks of zijn er angsten om de bevalling of miskraam op te wekken.

Vakantie

Reizen in de zwangerschap kan in principe geen kwaad. Sommige vliegtuigmaatschappijen willen geen zwangere vrouwen meer vervoeren die meer dan 32 weken zwanger zijn. Vliegen is veilig in de zwangerschap. Als zwangere heb je wel een verlaagde weerstand en dus vatbaarder voor maagdarminfecties en tropische ziektes. Goede hygiëne en voorzorgsmaatregelen zijn daarom erg belangrijk! Vaccinaties met verzwakte of levende ziektekiemen worden afgeraden in de zwangerschap. Kijk van te voren goed naar de reisadviezen.

Medicijnen, roken, alcohol en drugs

  • Veel zwangeren gebruiken medicijnen in de zwangerschap. Er is veel onbekend over de veiligheid van deze middelen. Gebruik daarom alleen medicijnen als het echt nodig is, en overleg altijd met je arts of dit medicijn ook het beste is voor jou in de zwangerschap en/ of bij borstvoeding. Ook medicijnen die je zelf kan kopen bij de drogist kunnen niet veilig zijn tijdens zwangerschap en/of borstvoeding. Laat je daarom altijd goed informeren! Laat ons het ook weten als je een medicijn gebruikt of gaandeweg gaat
  • het nemen van drugs  wordt ten zeerste afgeraden in de zwangerschap, aangezien het slecht is voor de baby. Het nemen van drugs in de zwangerschap geeft een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen bij de baby. Zwangeren, die verslaafd zijn aan harddrugs hebben speciale begeleiding nodig van een gynaecoloog.

  • Tijdens de zwangerschap rookt ruim 13% van de Nederlandse vrouwen. Roken in de zwangerschap vergroot de kans op problemen en is zeer schadelijk voor de baby. Roken veroorzaakt afwijkingen aan de moederkoek (placenta). Nicotine werkt vaatvernauwend en zorgt ervoor dat er minder zuurstof bij de baby komt. Hierdoor krijgt de baby langdurig zuurstoftekort en stress. Als je rookt heb je 20-30% meer kans op een miskraam, heb je een 2-3x zo grote kans op een groeivertraging bij de baby, er is een verhoogde kans op een klompvoetje en hazenlip bij de baby, meer kans op een vroeggeboorte, de moederkoek(placenta) kan loslaten en een vergrote kans op het overlijden van de baby. Meeroken is bijna net zo schadelijk als zelf roken.Ons advies is dan ook om direct te stoppen met roken!
  • Ook alcohol is schadelijk voor de baby. Het kan zorgen voor een lager geboortegewicht bij de baby en ook kan het het foetaal alcoholsyndroom veroorzaken. Er is geen veilige grens bekend en daarom wordt het gebruik van alcohol afgeraden in de zwangerschap.