Je bent zwanger,

Gefeliciteerd!

Hoewel er in het begin nog weinig aan je buik te zien is, gebeurt er toch al heel veel in je lichaam! Je moet misschien meer plassen, je borsten groeien en voelen wat gespannen, je bent misselijk en/of erg moe. Of misschien heb je nergens last van!

Het ene moment voel je je ontzettend blij, het andere moment ben je erg onzeker. Zorgen en twijfels zijn heel normaal, er gebeurt tenslotte erg veel met je/jullie! Ook reacties van anderen kunnen ineens bepalend zijn hoe je je voelt. Probeer je er niet teveel van aan te trekken, vertrouw op jezelf en je lichaam.

Er zullen ongetwijfeld veel vragen zijn over het verloop van je zwangerschap, de zwangerschapscontroles, welke onderzoeken er mogelijk zijn en noem maar op! Kijk gerust verder op onze website of bel ons bij twijfels/ongerustheid/vragen.

Maar wat nu?
Meld je aan bij ons! We zullen samen een eerste controle afspraak inplannen rond 8 weken zwangerschap. Daarnaast gaan we een termijnecho inplannen rond 10 weken zwangerschap.

Slik je nog geen foliumzuur? Dan is het goed om daar nog mee te beginnen. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is belangrijk bij de vorming van het zenuwstelsel en verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals openruggetje, hazenlip en open gehemelte (ook wel neurale buisdefecten genoemd). Vrouwen, die zwanger willen worden of zwanger zijn, worden daarom aangeraden om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Je kunt foliumzuur kopen bij een drogist of apotheek. Je hebt er geen recept voor nodig. Het advies is om tenminste tot 10 weken zwangerschapsduur foliumzuur in te nemen maar langer kan geen kwaad.