Hoe veilig is uw baby?

Veiligheid voor uw baby

Koortslip

Het hebben van een koortslip (met vocht gevulde jeukende blaasjes op de lip) is in het kraambed erg gevaarlijk voor de baby. De veroorzaker van een koortslip is een virus. Dit zal op momenten van verminderde weerstand actief worden. Besmetting van een jonge baby zal het kindje erg ziek maken. Als de koortslip actief is, mag u uw baby niet kussen. U moet in die periode extra hygiënisch werken (veel handen wassen, vaak schone kleren).
Wees voorzichtig met bezoekers met een koortslip. Stel dat bezoek zo mogelijk uit tot de koortslip over is.

Veilig slapen voor uw baby

Wiegendood is het om onverklaarbare reden overlijden van een baby in het eerste levensjaar. Met onderstaande richtlijnen verkleint u de kans op wiegendood:

  • Gebruik een wollen of katoenen dekentje in het bedje van uw baby.
  • Een dekbedje is te warm.
  • Gebruik geen stootrand in de wieg of het ledikant, er komt hierdoor te weinig frisse lucht in het bedje. Zeker de eerste maanden is een baby nog niet zo beweeglijk dat een stootrand echt nodig is.
  • Leg een baby nooit te slapen in een ruimte waar gerookt wordt. Ook in andere kamers waar de baby vaak is, hoort niet gerookt te worden. Onderzoek heeft aangetoond dat roken één van de belangrijke oorzaken is van wiegendood.
  • Zorg dat uw baby niet te warm ligt in zijn/haar bedje. Een gezonde baby kan zijn/haar lichaamstemperatuur heel goed op peil houden zonder dat in de slaapkamer wordt gestookt.
  • Ook in een auto kan het snel te warm worden. Als u met uw baby op reis gaat, zorg dan voor goede ventilatie in de auto en stop regelmatig om even met de baby in de buitenlucht te zijn.